ACE Mimarlık Ofis
Ofis yapıları, neredeyse konut yapıları kadar kullanıcılarının hayatlarını geçirdiği mekanlar olması itibariyle önem taşımaktadırlar. Günümüzde ofis yapıları cam duvarlar arkasında, çalışanın yalnızca bir masa ve sandalyeden fazla bir şeye ihtiyaç duymadığı düşüncesi ile üretilmektedir.
Project Info
TYPOLOGY
Ofis
STATUS
Tamamlandı
YEAR
2014
CLIENT
ACE Mimarlık / ACE Architecture
AREA
1350
LOCATION
Ankara
Project Info
TYPOLOGY
Ofis
STATUS
Tamamlandı
YEAR
2014
CLIENT
ACE Mimarlık / ACE Architecture
AREA
1350
LOCATION
Ankara
ACE Mimarlık Ofis
Mevzuat sebebiyle ortaya çıkan bu tek düze, apartman tipi yapılara karşın çağdaş bir ofis yapısının tam da bahsi geçen tekdüzeleşmeye çok müsait bir alanda nasıl elde edebileceği, projenin temel kaygılarından biri olmuştur. Öte yandan, mevzuata uygun bir mimari tektonikle yapı formu elde edilirken ofis binalarının değişkenliğine, dönüşebilirliğine uyum sağlayacak, modern bir yapı kurgulamak tasarımın başlıca hedefi olarak belirlenmiştir.
Proje; modülerlik, dönüşebilirlik ve katlarda birbirinden farklı çözümlere hizmet edebilen mekanlar yaratmak fikri üzerine kurulu olan bir tasarım süreci geçirmiş, sonucunda ise dinamik bir ofis alanı oluşturulmuştur. Tek cephede çözülen dikey sirkülasyonlar ile olabildiğince geniş ve ferah iç mekanların ortaya çıkması sağlanmıştır. Bu çözüm ile aynı zamanda ayrı katların, ihtiyaç durumlarına göre birleştirilerek kullanılabilmesi için olanak tanınmıştır.
Ofis yapılarının insan ölçeğinde de dönüşebilir, modüler ve konforlu bir kullanım sağlayabileceğini gösteren, özellikle bu anlamda öncü olması hedeflenen yapıda, farklı katlarda farklı ofis birimlerinin kullanımı için tasarlanmış balkonlar ile cephede sağlanan hareketlilik yapının karakterini vurgulanmıştır. Bu ofis yapısının ayrıca ACE Mimarlık için ikinci bir tasarım kriteri daha olmuş, küçük bir ofis katından, bu binanın zemin ve 2 bodrum olmak üzere toplamda 3 katına yerleşen ACE Mimarlık’ın kullanımı için bu katlardaki gerekli mekanları sağlamak da tasarımın ikinci aşamasını belirleyen ihtiyaç olarak ortaya konmuştur.
ACE Ofisin kullandığı 3 kat için dış bölümdeki ortak sirkülasyonun yanı sıra güvenlik ve kullanım konforu gözetilerek yeni bir düşey sirkülasyon oluşturulmuştur. Zemin kata en yoğun kullanım alanı olarak, açık ofis, kütüphane ve koordinatör odaları yerleştirilirken, ofisin en önemli ihtiyaçlarından biri olan kapsamlı ve teknolojik donanıma sahip toplantı odası ile genel müdür odası 1. bodrum katta konumlandırılmıştır. Katların bu ayrımı sayesinde toplantı amacıyla gelen misafirler, açık ofis katına dahil olmadan toplantı odasında ya da genel müdür odasında konuk edilebilmektedir. 2. bodrum kat ise hiç bir bölücü eleman kullanılmadan, tamamen açık olarak tasarlanmış, yalnızca mutfak bölümü ayrılmıştır. Bu kat gerektiği zaman çalışanlar için yemekhane, masa tenisi oynayabilecekleri bir salon ya da hiç bir bölücü barındırmaması sayesinde etkinlikler ya da kalabalık toplantılar için konferans salonu görevi görebilen, çok amaçlı bir mekan olarak tasarlanmıştır.